Home • I korthet

I korthet

Frossande romare

Frosseri är inget modernt påfund. Redan de gamla romarna hängav sig åt extravaganta matorgier. Det vet vi inte minst genom Petronius redogörelse av en för hans tid typisk bankett i berättelsen Kalaset hos Trimalchio ur Satyricon.

Att äta gott och mycket var inte bara en daglig ritual i romarriket utan en livsstil upphöjd till levnadskonst. Inom den romerska överklassen stod och föll en persons anseende med hans gästfrihet och världsvana.

Romersk dekadens har skildrats i litterära källor och i avbildningar på fresker och mosaiker.
Genom kokboksförfattaren Apicius, som levde under Tiberius tid (37 – 14 f. Kr.), vet vi att bland annat kamelhälar, flamingotungor och stekt struts kunde stå på menyn.

Nyligen utförda utgrävningar av en romersk villa från Augustus tid (cirka 27 f. Kr. – 14 e. Kr.) på den grekiska ön Lesbos vittnar om ett mycket brett livsmedelsutbud som stämmer bra överens med det som skildras i Petronius berättelse. Man har här grävt fram ben efter vildsvin, griskulting, lamm, get, killing, rådjur, hare, fasan, gås, kapun samt vilda fåglar såsom trast, stare och morkulla. Man har även hittat rester efter hummer, krabba, sjöborre, kammussla, mussla, havssnigel, ål, mullus (en fiskart), tonfisk, havsbraxen, havsaborre och skorpionfisk i husets avskrädeshög.

Lydia Duprat

In

Author:Romana