Espresso
Espresso är en den absolut vanligaste kaffe drycken som du hittar över hela världen. Ibland går den under namnet Caffé men oavsett du beställer en Espresso eller en Caffé som ska den vara 2-4 cl starkt kaffe som täcks av en crema.
I Sverige är det inte vanligt att bara dricka en espresso även om det givetvis förekommer. Utan espresson används som bas i t.ex. Caffé Latte, Caffe Macchiato, Cappucino, och Caffé romano.
Brygga en espresso
Att skapa en bra Espresso är en något som kräver träning. En espresso ska vara fyllig och creman som du får av det heta vattnet ska vara 2-4 mm och ha en en brun nyans. Creman är väldigt viktig och berättar mycket om hur du har lyckats med din espresso. Har du en crema över hela ytan har du förmodligen en espresso som smakar som den ska.
Får du en tunn crema på din espresso kan det bero på att du har väntat för länge innan du börjat dricka din espresso. Då creman försvinner efter ett tag.
Har du fått en för tjock crema betyder det ofta att espresson är korrekt bryggd och smakar bra.
Har du problem att få en bra crema så kan det bero på att vattnet inte håller 90 grader eller att tiden för bryggningen är för lång. Det kan även bero på att kaffet är för grovt malet, för löst packat eller att du inte har tillräckligt med kaffe. Som sagt det är en konst och det gäller att testa sig fram och få rätt inställningar på just din espressomaskin.