Malning av kaffebönor

Allt kaffe behöver malas innan det går att göra till en dryck. Däremot finns det inte en malning som passar alla typer av kaffe, utan det beror helt på vilken dryck du är ute efter för att göra rätt malning. Grundregeln är dock att ju längre tid som kaffet har kontakt med vattnet där grövre malt behöver kaffet vara.

Det innebär till exempel att bönorna i en vanlig melittabryggare måste vara grövre malda än bönorna i en espresso-bryggare, eftersom espressot snabbt pressas ut genom vattnet. Allra längst tid med vattnet behöver epressobryggare och därför är bönorna väldigt grovt malda.

I livsmedelsbutiker finns både malet och omalet kaffe. För den som har en kaffekvarn hemma är det givetvis en högre smakupplevelse i att köpa omalt kaffe och mala det själv i sin egna kvarn. Ett nymalet kaffe har en mycket högre smakarom än det vakuumförpackade kaffe man normalt sett köper. Kaffet förstörs genom kontakt med luft, ljus eller värme och är alltså som allra bäst när det är nymalet.

I dag finns elektriska kaffekvarnar som gör jobbet till perfektion varje gång du maler kaffe. Förr i tiden användes handdrivna kaffekvarnar och då var det naturligtvis inte möjligt att få till olika typer av malningsgrad. Med dagens breda sortiment av olika kaffedrycker måste en modern kvarn antingen kunna erbjuda en rad olika malningsgrader eller vara så specialiserad att den gör det allra bästa kaffet för den drycken du vill ha.

Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras.