Odling av kaffe

Odling av kaffe

Kaffe odlas i ungefär 80 olika länder runt om i världen, 20 utav dessa utgör 90% av produktionen. De som står för denna stora del är främst länderna Brasilien och Colombia, därefter kommer Mexiko, Indonesien, Etiopien och Guatemala.

Kaffe är en av de största och viktigaste handelsvarorna eftersom det dricks av människor världen över. Varje år produceras sammanlagt 7 miljoner ton kaffe i femtio olika länder.

Kaffet odlas inte på samma sätt i alla länder utan det varierar från land till land. Beroende på hur odlingen ser ut och utförs beror på vilket geografiskt område man ser efter, vilket klimat landet har och så skiljer sig tillvägagångssätten vid odlingarna också på hur landet ser ut ekonomiskt och befolkningsmässigt.

Det kräver stora ansträngningar för att lyckas med kaffeodlingarna, men klimatet är ändå helt avgörande vare sig odlaren ska få god utdelning av kaffe eller inte. Kaffebuskarna som bönorna växer på odlas bäst i klimat utan stora temperaturvariationer, det vill säga att temperaturen ständigt ligger mellan 17 och 27 °C, kaffebönorna växer bäst på en höjd på mellan 500 och 2000 meter över havet.

För bästa växtlighet ska det komma mellan 1000 och 1500 mm nederbörd om året och helst komma under växtperioden. Det kan man jämföra med att genomsnittsnederbörden i Sverige har ca 500-800mm nederbörd per år. På de blötaste bebodda ställen i Sverige faller det ungefär 1000-1500 mm nederbörd, så där skulle man kunna säga att det går att odla, om det inte vore för all snö som mystiskt dyker upp varje år. Det är dessutom lite för mörkt och kallt över huvud taget i Sverige. Bäst för buskarna att växa på är en jordmån som är vulkanisk, den ska vara lerig och fuktig, men ordentligt dränerad.

På buskarna växer det vita blommor som sen blir till små röda frukter. Varje frukt innehåller två grobara frön som man kan plantera om man vill. Kaffebönorna lösgörs med särskilda metoder.

Kaffets ursprungsland är Etiopien där det fortfarande växer vilt de skogarna som tyvärr blir mindre och mindre. Dagens odlingsmetoder skiljer sig inte mycket till skillnad från hur man gjorde förr, eftersom det hårda och krävande arbetet fortfarande utförs för hand.

Kommentera

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Genom att fortsätta använda denna webbplats godkänner du användandet av cookies. mer information

Dina cookie-inställningar för denna webbplats är satt till ”tillåt cookies” för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för cookies eller om du klickar ”Godkänn” nedan så samtycker du till detta.

Stäng