Kaffesorter och dess olika egenskaper

Tillhör du den skara av människor som har ett genuint intresse och passion för kaffe? Du när kanske till och med en dröm om att starta upp en egen verksamhet där du i mindre skala satsar på att importera, rosta och sälja kaffe av hög kvalitet. Som ett steg på vägen kan du passa på att lära dig mer om kaffe, leta upp ett lämpligt ställe och ta reda på var det går att hyra container när det är dags att börja renovera och anpassa lokalen till ett kafferosteri.

Olika kaffesorter och odlingsområden

Kaffebuskens absolut värsta fiende heter frost. Av den anledningen odlas kaffe bara runt ekvatorn i ett område som begränsas av Kräftans vändkrets i norr och av Stenbockens vändkrets i söder. Kaffebusken kommer ursprungligen från området vid Afrikas horn, där det fortfarande växer vilt, och har därifrån exporterats till andra länder runt ekvatorn.

Det har lett till att man idag talar om olika sorters kaffe, varav tre av dem odlas kommersiellt; arabiskt kaffe (arabicakaffe), liberiakaffe och robustakaffe. Beroende på vilken kaffesort och var i världen kaffebusken odlas och skördas, får slutprodukten, kaffebönorna, också olika smak och karaktär.

Generellt gäller att ju långsammare kaffebären mognar desto mer smak får bönorna inuti bäret. Därför ligger kaffeplantagerna ofta högt upp på bergssluttningar där temperaturen är lägre. Nedan följer en kort presentation av kaffet från respektive land och vilken karaktär kaffet har.

Världens kaffeproducenter

Colombia

Landet är en av världens största kaffeproducenter och det bästa kaffet odlas på bergssluttningarna runt huvudstaden Bogotá. Luftfuktigheten är hög och jorden är bördig, två viktiga komponenter för en lyckad och framgångsrik kaffeodling. I Colombia odlas uteslutande arabicakaffe som, tack vare den höga odlingshöjden, ger bönor med stor kropp, god fyllighet, hög syrlighet och en rund eftersmak.

Etiopien

Kaffets ursprungsland där kaffebuskarna fortfarande växer vilt. Det odlas fortfarande mycket kaffe i landet och majoriteten av odlingarna bedrivs ekologiskt, utan bekämpningsmedel och konstgödsel. Kaffet är en stor exportvara men mycket stannar också i landet eftersom etiopierna själva gärna dricker kaffe. Etiopiskt kaffe räknas som ett av världens bästa och har medelstor kropp och fin syra.

Guatemala

Här odlas kaffet främst i landets södra delar längs med Stilla havskusten. Kaffeodlingarna finns främst runt staden Antigua där den omgivande terrängen är kraftigt kuperad. I området finns flera aktiva vulkaner vars återkommande utbrott hjälper till att hålla jorden bördig. Kaffet från Guatemala kännetecknas av en bra kropp, karaktäristisk syrlighet men som samtidigt har en elegant och mjuk eftersmak.

Indien

Landet förknippas kanske snarare med te än kaffe men i de sydvästra delarna av Indien, i bergsregionen Malabar, finns det stora kaffeodlingar. Det indiska kaffet har god kropp med en diskret syrlighet och en behaglig eftersmak.

Indonesien/Java

Förr benämndes bara det kaffe som odlades på ön Java som Javakaffe. Numera gäller uttrycket för allt kaffe som odlas i Indonesien. Java kaffet känns igen på sin fyllighet, måttliga syrlighet och bra kropp.

Kenya

Precis som Etiopien är Kenya ett land som producerar mycket kaffe. Man uppskattar att det finns 150 000 kaffeodlingar i landet och att sex miljoner kenyaner arbetar inom kaffeindustrin. Mest kaffe odlas det på bergssluttningarna runt Mount Kenya, som ligger på ekvatorn. Kenyanskt kaffe betecknas som ett ”milt arabica” känt för en fyllig kropp och en intensiv syrlighet. Det kenyanska kaffet är mycket eftertraktat på grund av sin höga kvalitet samt den kompletta och komplexa smakupplevelsen som kaffet bjuder på.

Mexiko

Här odlas i första hand arabicakaffe och odlingar ligger i de södra delarna av landet. Chiapas, området där kaffet odlas, sträcker sig ut mot Stilla havet och gränsar mot Guatemala. Kaffet från Mexiko kännetecknas av en bra kropp och medelhög syra som ger en välbalanserad smakupplevelse.

Nicaragua

Här produceras kaffe av typen tvättad arabica och kaffet är landets största exportvara. Den bördiga vulkanbaserade jorden ger kaffebönor som kännetecknas av en medelstor kropp och medelhög syra som ger en angenäm och behaglig eftersmak.

Add a Comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *