Rostning av kaffebönor
Att rosta kaffe är inte så svårt som man kan tro men det kräver lite övning innan det kan bli riktigt så bra som man vill ha det. Det bästa är att man inte behöver någon speciell utrustning, det ända som egentligen krävs är bra ventilation och tålamod.
Det finns några viktiga saker man ska tänka på när man rostar kaffe själv. Till och börja med ska man ha ett bra råkaffe, det kan man hitta hos sin närmaste välsorterade kaffebutik. Orostade kaffebönor håller sig i åratal och det är bra för då kan man köpa på sig ett laget och ha det hemma.
Rosta i ugnen
Ett sätt man kan rosta kaffe hemma på är i ugnen.
Till och börja med lägger man ett enkelt lager råkaffe i en osmord långpanna. Ugnen ska sättas på 225-250º C och för mellanrost ska kaffet stå inne i 8-12 minuter, för mörkrostat har man inne kaffet lite längre. Skaka gärna om långpannan några gånger när den är i ugnen. När bönorna börjar bli bruna och låter som när popcorn poppas är kaffet klart. Precis innan kaffet är klart går det väldigt fort, det betyder att du får vaka ganska noggrant över bönorna. Men övning ger färdighet. Kyl bönorna så snabbt som möjligt, du kan till exempel hälla dem i en kall långpanna eller en bunke.
Förvara kaffet i en tättslutande burk, svalt och torrt, och mal det vid varje tillagning.
Har du rostat ett bra råkaffe, använt nymalet kaffe och tillagat det rätt så kan du njuta av en kopp kaffe som har kvar all sin arom, det är en upplevelse som är svår att slå.
Ett enklare sätt att rosta kaffe hemma
Om du tycker att det är svårt att rosta hemma i ugnen – det ska vara svårt – och dina grannar inte uppskattar lukten av rostat kaffe lika mycket som du, ja då finns det en utväg…
Numera finns det en kafferost för hemmabruk på marknaden. Den rostar och kyler kaffet på mindre än 20 minuter! Sätt den under fläkten och du slipper den något påträngande lukten av rostat kaffe.